НОВИНИ

Храмът "Христос Спасител“ в Истанбул - образец на църковната архитектура и изкуство

храмът христос спасителldquo истанбул един красивите образци византийското църковно изкуство
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:17, 18.04.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Галерия

Храмът "Христос Спасител“ в Хо̀ра в Истанбул е един от най-красивите, оцелели до наши дни, образци на византийската църковна архитектура и изкуство.

Първоначално църквата е изградена като част от манастирски комплекс, който се намира извън стените на града. След разширението на градските стени от Теодосий II през 413 – 414 г. тя попада в новообособения квартал Хора̀ откъдето получава и името си. По-голямата част от днешния си вид, църквата придобива в периода 1077 – 1081 г., когато е реконструирана.

По време на обсадата на Константинопол през 1453 година в църквата е донесена икона на Света Богородица, която е смятана за пазителка на града, за да помага на защитниците на обсадения град.

Около 50 години след падането на града великият везир на султан Баязид II, Атик Али Паша, заповядва църквата да бъде превърната в джамия под името Карие джамия.

След този момент повечето мозайки и фрески са заличени. През 1948 г. е предприета програма за реставрация на Карие джамия, която от този момент престава да функционира като джамия. През 1958 е отворена отново за публични посещения, този път като музей под името Карие музей.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите на коронавируса във Великобритания надхвърлиха 15 000
Жертвите на коронавируса във Великобритания надхвърлиха 15 000
Още 13 доказани случаи на COVID-19 у нас
Още 13 доказани случаи на COVID-19 у нас